Veri Yedekleme Nedir? Nasıl Yapılır?
Veri yedekleme; verilerin kopyalarının depolama alanındaki dosyalardan ayrı olarak fiziksel veya bulut konumlarında tutulması olarak bilinmektedir. Depolama ve yedekleme uygulamaları; doğal afet, donanım arızası veya dosya bozulması gibi sebeplerden dolayı ortaya çıkan veri kaybı sorunlarına karşı alınmış bir çözümdür. Veri yedekleme sayesinde veri yönetimi etkin bir şekilde yapılmaktadır. Düzenli yedeklemeler sayesinde yazılım hataları başta olmak üzere virüsler veya bilgisayar korsanlığı, hırsızlık, elektrik kesintisi gibi durumların yaratacağı olumsuz sonuçların etkisi hissedilmemektedir. Bu noktada, veri yedekleme işlemlerinin sık sık yapılması şarttır.
Veri yedekleme; bir işletmenin hayatta kalması adına hayati öneme sahiptir. Veri kaybının birçok sebebi bulunmaktadır. Donanım ve sistem hatası başta olmak üzere insan hatası, virüsler ve fidye yazılımları gibi sebeplerden dolayı verilerin kaybolması söz konusu olmaktadır. Bu tür durumlardan dolayı veri kesintisi yaşanabilir. Bunun sonucunda işletmelerin birtakım maddi kayıplar yaşamasına rastlanmaktadır.
Verilerin yedeklenmesi manuel veya otomatik olarak yapılmaktadır. Bu noktada, bilgisayar upgrade ve yedekleme çözümleri konusunda hizmet alıyorsanız hangi türden yedeklemeyi tercih ettiğinizi belirlemeniz gerekmektedir. Manuel yedekleme yapanların verilerini hangi sıklıkta yedeklemeleri gerektiğini bilmesi şarttır. Bunun yanı sıra, veri yedekleme işlemleri sırasında veri korunması, gizli veya kısıtlı veriler, erişim kolaylığı, veri hacmi gibi kriterlere dikkat etmek şarttır. Sistemlerin yedeklenmesinin birden çok yolu bulunmaktadır. Çeşitli disklere yedekleme, sabit diski klonlanması, harici sabit sürücüye yedekleme, uzak sabit sürücüye yedekleme, çevrimiçi depolama hizmetine yedekleme ve daha birçok yedekleme seçeneği bulunmaktadır.