Firmanın ve IT altyapı sisteminin geniş olması; sorun ve arızalar gibi durumlarda kullanıcı potansiyelinin de yükselmesi anlamına gelecektir. Bu sayede, firmanın personelinin üzerinde daha az baskı ve stres oluşacaktır. Sonuç olarak, tüm bu sebeplerden dolayı, sistem odasının eksiksiz olarak kurulması gerekmektedir.
Sistem Odası Tasarımında Hangi Unsurlar Önem Taşımaktadır?
Bilişim altyapısı söz konusu olduğunda sistem odalarının sorunsuz olarak çalışması büyük önem taşımaktadır. Sistem odası sağlıklı çalışmadığı takdirde odadaki sıcaklık normal aralıkların dışına çıkacaktır. Bu gibi hallerde, deprem, su baskını, yangın ve daha birçok olayın yaşanması gündeme gelebilir. Buna ek olarak, cihazların sıcaklığın sınır değerlerinde çalışmasından dolayı cihazların kullanım ömrünün kısalması söz konusu olabilir. Bu bağlamda, yeni cihazların alınması, aynı zamanda yepyeni maliyetlerin altına girmek anlamına gelmektedir.
Kısaca ifade etmek gerekirse; bilgisayar, internet ve yerel ağ üzerinden verilen tüm hizmetlerin sorunsuz olarak çalışması için standartlara uygun bir sistem odasının varlığı zorunludur.
Profesyonel Sistem Odası Gereksinimleri Nelerdir?
Sistem odasının birtakım ihtiyaçları bulunmaktadır. Her şeyden önce, antivirüs programlarının olması gerekir. Bu sayede, doğabilecek tüm risklere karşı güvenlik önlemleri alınmaktadır. Bunun yanı sıra, Firewall, sistem odasının olmazsa olmaz unsurları arasında yer almaktadır. Bilgisayar savunma mekanizması donanımı olarak bilinen Firewall; sayesinde tüm bilgisayarların virüs, zararlı yazılım ve hacker tehditlerine karşı korunması söz konusu olacaktır.
Tüm bunlara ek olarak, profesyonel sistem odası gereksinimleri arasında sunucu, network aktif cihazları, santraller için kabinet çözümleri, yükseltilmiş döşeme montaj hizmeti bulunmaktadır. Sistem odası yangın söndürme sistemleri; yine sistem odası gereksinimleri arasında yer almaktadır. Sistem odası kartlı veya şifreli geçiş sistemleri ile kamera ile görüntüleme ve kayıt ekipmanlarının kurulumu; sistem odasının eksiksiz olması noktasında önem taşımaktadır. Bunun yanı sıra, sistem odası nem, ısı, hareket, hava akımı ve yangın uyarı sistemleri ile yine sistem odaları için hassas kontrollü klima sistemleri kurulum hizmeti gerekli olmaktadır.
Sistem Odası Tasarımı Nasıl Olmalıdır?
Sistem odalarının kurulması aşamasında önceden planlama yapmak zorunludur. Bunun yanı sıra, kabinlerin yerleştirilmesinin kağıt üzerinde yapılması gerekir. Ancak, bu işlem sırasında, büyüme ve genişleme şartlarının göz önünde bulundurulması şarttır. Sistem odasının topraklamasının binanın topraklamasından ayrı olarak yapılması gerekmektedir. Ayrıca, sistem odasının elektrik dağıtım panolarının ayrı olması önemli bir husustur. Bilhassa kat panolarından ayrı olarak direkt girişten beslenmesine dikkat edilmelidir.
Sistem odalarına sıcaklık-nem-giriş kontrol sistemlerinin kurulması gereklidir. Bilhassa, kontrol dışı hallerde SMS ile uyarı sisteminin devreye girmesi şarttır. Sistem odalarının güvenliğinin sağlanması noktasında bu alanlara güvenlik kameralarının yerleştirilmesi gerekir. Bilhassa, mesai saatleri haricindeki giriş çıkışlarda alarm ve uyarı sistemlerinin devrede olması şarttır. Bunun yanı sıra, sms ile uyarı sistemlerinin çalıştığını kontrol etmek adına belirli zaman dilimlerinde sistemden mesajlar atılmalıdır. Bu sayede, sms sisteminin çalışıp çalışmadığı noktasında emin olunmalıdır.
Tüm bunlara ek olarak, sistem odasının soğutulması, hayati önem taşımaktadır. Bu bağlamda, sistem odasında kullanılacak olan klima sistemlerinin tabandan soğutma sistemli olmasına çok dikkat edilmelidir. Ayrıca, kullanılan klimaların elektrik sistemlerinin güvenlik adına ayrı olmasına önem verilmelidir. Son olarak, klima bakımları zamanında yaptırılmalıdır.
Sistem odasının UPS’i ile bina sisteminin UPS’i farklı olmalıdır. Ayrıca, sistem odasının güvenliğinin sağlanması noktasında bina jeneratör sistemlerinin çalışır durumda olduğundan emin olmak gerekir. Jeneratör bakımı ihmal edilmemelidir. Bunun yanı sıra, elektrik kesintileri yaşandığı hallerde UPS’nin veya jeneratörün devreye girip girmediğine dair gerekli kontroller yapılmalıdır. Olağandışı durumlar dikkate alınarak UPS akülerinin şarjlı olmasına dikkat edilmelidir. Çünkü, elektrik kesintisi yaşandığı hallerde, UPS akülerinin ne kadar dayanabileceği dikkate alınması gereken bir husustur. Ayrıca, kapı giriş kontrol sisteminin ve kartların sistem odasına giriş yapan kişilerin değişmesi veya ayrılması halinde vakit kaybetmeden güncellenmesi şarttır.
Sistem Odası Nerede Olmalıdır?
Sistem odası kurma işlemleri sırasında bilhassa sistem odasının yerine çok dikkat edilmelidir. Sistem odasının üstünden veya altından su ya da kalorifer borusunun geçmemesi önemli bir husustur. Bunun yanı sıra, sistem odasının üstünde tuvalet veya lavabolu bir oda ya da çatı olmamalıdır. Buna ek olarak, sistem odası; nem ve rutubetin olmadığı, pasif soğutmanın sağlanabildiği yerlerde inşa edilmelidir.
Sistem odasındaki havanın nem oranının düşmesi ve yükselmesi; bilgisayar sistemlerine zarar veren bir detaydır. Bilhassa, nem oranının çok yüksek olduğu hallerde, kısa devre gibi sorunlara sıklıkla rastlanmaktadır. Bu bağlamda, yüksek güvenlik gerektiren sistem odası gibi ortamlarda nem düzeyinin belirli sınırlar dahilinde tutulması şarttır. Nemin belirlenen şartların üzerine çıktığı hallerde ise alarm sistemleri devreye girmelidir. Bunun yanı sıra, su yüzünden bilgisayar sistemlerinin çalışmamasına rastlanmaktadır. Su kaynaklı olarak yaşanabilecek tehlikelere karşı sistem odasına su algılama detektörlerinin yerleştirilmesi ve alarm sistemlerinin kurulması gerekir. Son olarak, deprem, yangın, yıldırım düşmesi gibi muhtemel risklere karşı sistem odasının güvenliği %100 sağlanmalıdır. Ayrıca, sistem yöneticisinin odası, sistem odasına yakın olmalıdır.
Sistem Odası Kurulumunda Önemli Olan Detaylar Nelerdir?
Sistem odası kurulumunda her şeyden önce sistem odasının kaç kişiye hitap edecek kapasitede olmasının beklendiği en baştan belirlenmelidir. Bu bağlamda, planlama aşamasında aşağıdaki hususlara dikkat edilmelidir.
– Sistem odasında akacak trafiğin yapısı
– Sistem odası kullanıcılarının server’lara erişiminin yapısı
– Hangi kullanıcıların hangi server’lardaki verilere ulaşacağının önceden belirlenmesi
Bu hususların dışında da sistem odası kurulumuna etki eden faktörler bulunmaktadır. Bilhassa, data kabloların seçilmesinde yanmaya karşı en dayanıklı kablolar tercih edilmelidir. Bu sayede, olası bir yangın durumunda yangının büyümesi önlenecektir.
Sistem odasındaki serverların yönetilmesi yine dikkat gerektiren hususlar arasında bulunmaktadır. Bu bağlamda, kabinlerde KVM switch, uzaktan yönetimde ise IPConsole switch kullanılmalıdır. Bu sayede, bilhassa kabinlerdeki yoğunluğun azalması söz konusu olacaktır. Bunun yanı sıra, yetkisiz kişilerin serverlara erişiminin önüne geçilecektir.
Sistem odaları; herkesin bildiği gibi, kesintisiz olarak hizmet vermektedir. Bu noktada, hizmetin kesintisiz olarak verilmesini sağlamak adına güç kaynaklarının yedeklenmesi gerekmektedir. Donanım maliyetlerinin artması önemsenmemelidir. İşlerin yürümesi adına hayati öneme sahip yedekleme işlemlerinde en az iki farklı kaynaktan enerji ihtiyacının karşılanması zorunludur. Bu bağlamda, bu hususlara dikkat ederek server tasarlayan firmalardan hizmet alınmalıdır. Günümüzde, birçok server üreticisi, ürünlerini iki veya üç farklı güç kaynağından beslenebilecek şekilde düzenlemişlerdir.
Sistem odasında yedekleme yapılmadığı hallerde tüm sistemlerin kapanması ve hizmetlerin kesilmesi söz konusu olacaktır. Buna ek olarak, kablo yoğunluğunun yaşandığı sistem odalarında enerji tüketiminin en aza indirilmesi için Green DataCenter kavramına uyulmalıdır. Bu sayede, çevreye faydalı olunması amaçlanmaktadır.
Son olarak, sistem odalarının kurulumunda server başta olmak üzere diğer hususlarda hizmet alınan firma veya firmaların kalitesi hayati önem taşımaktadır.